Civilsamhället i Sverige ställer upp för Ukraina
Den 24 februari 2025 är det 3 år sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina. Detta vill vi uppmärksamma med ett samtal – seminarium med några svenska biståndsorganisationer som har lång erfarenhet av att främst hjälpa utsatta barn och ungdomar. Se tider i slutet av denna text.
Följande organisationer kommer att delta i ”seminariet” som syftar till att dels berätta om vad som gjorts och vad som görs. Du får veta vilka utmaningar som dessa organisationer står inför i framtiden.
Team Solros
Team Solros med partners vill finnas till våra medmänniskor i Ukraina där den humanitära katastrofen är ett faktum. Vi tror på ett fritt Ukraina och nu behöver vi hjälpa dem som befinner sig mitt i den stora krisen. Vi jobbar helt ideellt och det som skänks ska gå dit hjälpen behövs och ingenting annat. Vi levererar från hand till hand så att det blir så mycket hjälp som möjligt för varje donerad krona. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!
Team Solros stödjer bland annat ett barnhem i staden Tjernihiv. Efter att ukrainska styrkor återtagit kontrollen i staden har byggnader i Tjernihiv reparerats och barnhemmet genomgår nu en återuppbyggnadsprocess. Arbetet beräknas vara klart i början av 2025. En stor del av Team Solros arbete har varit att förmedla mindre fordon som används av den ukrainska armén samt sjukvårdsmaterial.
Filippus Human Aid
Filippus Human Aid, är en helt ideell NGO/hjälporganisation med mångårigt engagemang i Ukraina. Hjälporganisationen från Örnsköldsvik bildades 1992 efter ett besök i Ukraina. Under åren har organisation vuxit och har byggt upp en väl fungerande logistikorganisation på plats i västra Ukraina – ”Swedish Help Center”. Filippus driver där även en lägergård som tar emot barn och unga från hela Ukraina, men främst från Charkivområdet. Under 2024 fick 1600 barn och ungdomar vara på läger under en vecka – utan flyglarm och bombningar.
Det har blivit många resor sedan grundandet och numera finns det en buss, 3 trailerdragare, 5 trailers samt en släpvagn i fordonsparken.
Power up Ukraine
Power Up Ukraine blev rent juridiskt under 2024 en helt egen ideell förening, vårt ursprung och vår koppling till Vasakyrkan i Kalmar (EFS) är trots detta något vi är stolta över och en naturlig del i hur vi grundades. Allt startades av några individer i och omkring Kalmar som bad om stöd med lokaler och administration för insamlingar och hjälpsändningar. I styrelsen väcktes då tankar på hur föreningen utöver detta skulle kunna bidra till Ukrainas sak på bästa sett. Efter att ha följt krigets utveckling stod det klart att landet står utan stora delar av sin infrastruktur för produktion och distribution av elkraft, ur detta föddes projektet ”Power up Ukraine”.
Projektgruppen består till stor del av glada amatörer som arbetar hårt och lär sig nya saker, men leds av proffs bestående bl.a. av ingenjörer, chaufförer, elektriker och administratörer. Arbetet består i att samla in medel för att köpa in och frakta reservkraftslösningar till Ukraina. För att på ett juridiskt rätt och ekonomiskt säkert sätt kunna överlämna materielen till ukrainska staten samarbetar Power Up Ukraine med organisationen Filippus Human Aid som är en svensk NGO/hjälporganisation med mångårigt engagemang i Ukraina.
SAM-HJÄLP Biståndscenter
Sam-Hjälp började köra hjälpsändningar till Ukraina redan på 1990-talet. Vår samarbetspartner sedan 2008 är en hjälporganisation som heter Zorja Nadii i staden Berdyciv. Hjälparbetet leds av organisationens ledare, Yuriy Voloshin som också är pastor i en av stadens pingstförsamlingar.
Sedan Rysslands fullskaliga invasionskrig startade i februari 2022 har allt hjälparbete totaltförändrats. Redan dagen efter kriget började sände Sam-Hjälp den första långtradaren med katastrofhjälp.
Kriget började egentligen redan 2014 på Krimhalvön och i de östra delarna och landet har dränerats på stora belopp pengar som gått till armén. Det fullskaliga kriget har orsakat ofantligt stora skador och oersättliga förluster.
På hjälpsändningarna från Sverige har Ukraina fått hjälp med mat, hygienartiklar, kaminer, el-aggregat, kläder, sängkläder, skor, möbler, sjukhusmaterial, byggmaterial och mycket annat. Ett flertal fordon såsom ambulanser, brandbil, begravningsbil, minibuss, har körts från Sverige och överlämnats i Ukraina.
HJÄRTA TILL HJÄRTA
Biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta bildades 1991 och från 2022 har Ukraina blivit en del av verksamheten. I länder där det råder krig, korruption och fattigdom blir de svagaste individerna än mer utsatta. Det gäller inte minst människor med olika former av funktions variationer.
– De kan inte själva ta sig till sjukhus, skydda sig från bomber och förse sig med mat, de är helt beroende av andra för sin existens, säger Iryna Kovreva. Hon arbetar för Messenger of Peace i Ukraina och berättar att situationen för människor med funktionsvariationer tydligt har förvärrats sedan kriget bröt ut.
– Priserna på mat, medicin och annat nödvändigt har ökat drastiskt är socialbidraget detsamma som innan kriget bröt ut. Förstörd infrastruktur har gjort det ännu svårare för människor med handikapp att röra sig och åka kollektivt.
Ovanstående presentationer är något om vad som kommer att tas upp i de samtal (seminarieform) som äger rum i Equmeniakyrkan i Linköping Måndagen den 24 februari 2025 kl 14:00 till 17:00.
Det kommer att serveras kaffe kl 15:00 och då finns det tid att samtala med representanter för ovanstående organisation.
Vi behöver din anmälan för att förbereda serveringen. Anmäl ditt deltagande till Hjärta till Hjärta. info@hearttoheart.se
För mer information om samtalet – seminariet kl 14-17. Kontakta Jörgen Ljung. jorgen@hearttoheart.se
På kvällen kl 18:30 blir det en större samling i Ryttargårdskyrkan där Liljeholmens vokalgrupp medverkar tillsammans ytterligare presentationer av insatser i Ukraina.
Ett viktigt inslag i kvällen blir en intervju med ledaren för biståndsarbetet i Lutsk. Där får vi en dagsaktuell presentation av läget i Ukraina.